Yerba mate to napar pochodzący z odległego i egzotycznego Paragwaju, a dokładniej rzecz ujmując są to suszone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego zalane gorącą lecz nie wrzącą wodą. Napar ten śmiało można porównać do z herbatą zakorzenioną w Indiach. Aktualnie plantacje ostrokrzewu paragwajskiego możemy znaleźć w Argentynie, Brazylii i Urugwaju.
Nie zmienia to jednak faktu, że napar jakim jest yerba mate dotarł do Europy już w pierwszej połowie siedemnastego wieku, odkrycie tego specyfiku i dystrybucje na teren europy w tamtym okresie możemy zawdzięczać zakonowi jezuitów. Zakonnicy propagowali napój jako alternatywę dla arabskiej kawy oraz azjatyckiej herbaty. W Ameryce Południowej wspólne picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest po dziś dzień okazją do spotkań tak jak w europie spotykanie się na przysłowiową kawę czy herbatę.
Etymologia nazwy Yerba mate. Yerba mate to Paragwajska odpowiedź na kawę i herbatę
Nazwa yerba mate nadali jej jezuici którzy byli odpowiedzialni za sprowadzenie jej z Ameryki południowej, pochodzi ona od łacińskiego słowa „herba” przekształconego w procesie słowotwórstwa i nowomowy na yerba które to w oryginale oznaczało „ziele” i „mati” co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Obecnie odchodzi się od pojemników wykonanych z tykwy natomiast dużą popularnością jako naczynia do parzenia i picia yerby maty cieszą się kubki ceramiczne i drewniane. Wyróżniamy kilka rodzajów yerby mając na względzie kraj pochodzenia, a mianowicie: paragwajską, argentyńską i brazylijską.
Ze wszystkich znanych odmian yerby to właśnie Paragwajska yerba mate jest najmocniejsza, a to dlatego, że jej liście są suszone nad dymem z ogniska. Dzięki temu można jej przypisać najmocniejsze właściwości pobudzające na tle innych rodzai. W Polsce paragwajską yerbę statystycznie wolą pić zalaną gorącą wodą, natomiast obywatele Paragwaju wybierają ostrokrzew zalewany zmrożoną wodą często dodając do niej kostki lodu.
Jak Yerba mate może poprawić nasze zdrowie?
Ostrokrzew paragwajski swoją popularność zyskał głównie dzięki swoim właściwościom pobudzającym. Już w czasach starożytnych rdzenni amerykanie z plemienia Guarani żuli liście wiecznie zielonego krzewu yerby co niwelowało ich poczucie zmęczenia, oczyszczało umysł, ułatwiało koncentrację czy nawet likwidowało poczucie głodu. Z powodu wyżej wymienionych właściwości wielu dzisiejszych europejczyków dla yerby rezygnuje z picia kawy. Swoje właściwości pobudzające napar zawdzięcza temu, że zawiera niewielką ilość kofeiny. Co więcej, picie yerba mate często zaczynają osoby uzależnione od kawy, które chcą zerwać z nałogiem. Jednakże trzeba jasno podkreślić, że zgodnie z obecną wiedzą medyczną napar z ostrokrzewu paragwajskiego daje znacznie więcej niż kawa.
Dzięki zawartości magnezu, a także witamin z grupy B napar z ostrokrzewu paragwajskiego wpływa korzystnie na poprawę koncentracji i uwagi. Dzięki niemu czujemy nie tylko przypływ energii, ale także możemy się łatwiej skupić. Jest to powód dla którego po yerbę tak chętnie sięgają pracownicy umysłowi oraz studenci. Wysokie stężenie witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B3 oraz magnezu które zawiera yerba mate sprawia, że napar ma właściwości antydepresyjne oraz może realnie łagodzić lekkie stany depresyjne, lękowe oraz spadki nastroju.
Zbawienne działanie yerby maty dla osób narażonych na długotrwały wysiłek fizyczny
Badania naukowe potwierdzają, że napar sporządzony z ostrokrzewu paragwajskiego spożyty przez nas przed wysiłkiem fizycznym podniesie naszą wytrzymałość oraz zniweluje uczucie fizycznego zmęczenia organizmu. Odpowiedzialna jest za to głównie mateina, która nie jest uwalniana odrazu do naszego organizmu a stopniowo
Co więcej, po jej wypiciu nie grozi nam, uczucie niepokoju i rozdrażnienia tak jak ma się to w przypadku wypicia zbyt mocnej kawy. Otrzymamy natomiast natychmiastowy przypływ energii, który zmobilizuje nasze ciało do wysiłku i podejmowania nowych wyzwań. Te zalety sprawiają, że yerba mate jest idealnym suplementem diety dla osób trenujących na siłowni, basenie lub też uprawiających jakikolwiek inny sport związany z wysiłkiem fizycznym. Wypicie yerby zaraz przed treningiem uczyni sam trening bardziej efektywnym. Także właściwości yerby wzmacniające nasze skupienie sprawiają, że wysiłek fizyczny staje się łatwiejszy.