Piwo kraftowe inaczej zwane rzemieślniczym znacząco różni się od piw które oferują nam komercyjni browarnicy i wielkie piwne korporacje, Czym zatem różni się piwo kraftowe od piw goszczących na stałe na sklepowych półkach czy w lodówkach naszych domów i mieszkań? Jedną z wielu z cech charakterystycznych takiego rzemieślniczego trunku jest jego unikalna, receptura oraz skład znany tylko i wyłącznie jego producentowi.
Alkohole kraftowe są produkowane jedynie z wysokiej jakości składników takich, jak słody jęczmienne czy pszeniczne oraz chmiel lub jego ekstrakt, który nadaje trunkowi charakterystycznej goryczki. Piwa kraftowe w odróżnieniu od piw produkowanych w komercyjnych browarach są pozbawione wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków. Piwa rzemieślnicze będą zawierać natomiast różnego rodzaju nietypowe składniki, których zadaniem jest podkreślenie unikalności danego piwa. Tego typu trunki często powstają w niewielkich, lokalnych browarach. By móc mówić o piwie kraftowym, jego roczna produkcja nie powinna przekraczać 5 000 hektolitrów

Czym jest piwo rzemieślnicze? Dlaczego warto pochylić się nad piwem rzemieślniczym?
Warto mieć na uwadze, że piwo kraftowe najczęściej warzone jest w domowych warunkach. Jego receptura może być znana wyłącznie najbliższym osobom z otoczenia rzemieślnika, który ma pełną kontrolę na poszczególnymi procesami produkcyjnymi. Często spotkać można się również z określeniem, jakim jest piwo kontraktowe. Piwo kraftowe jest wyrobem niezależnego rzemieślnika, który zdecydował się na przekazanie receptury swojego trunku oraz niezbędnych do jego przyrządzenia surowców innemu browarowi, umożliwiając jego produkcję na większą skalę. Piwowar będzie miał pełną kontrolę nad procesem i podejmie on nadzór wszystkich czynność od gotowania przez destylacje aż po rozlewanie. Nierzadko zajmuje się on także działaniami związanymi z dystrybucją, sprzedażą czy marketingiem.
Piwo antyczne i starożytne
Pierwsze piwo zostało uwarzone dość dawno co prawda nie ma dokładnych przekazów historycznych potwierdzających datę tego wydarzenia lecz wystarczającym dowodem będzie fakt, że proces stworzenia piwa mógł być w odróżnieniu od dzisiejszych procesów, prymitywny i prosty w przygotowaniu. Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarczy jedynie porcja chleba który stworzony był z drożdży oraz odpowiednia ilość słodkiej wody dzięki tym ogólnie dostępnym dwóm składnikom możliwa jest fermentacja alkoholowa z której mógł powstać trunek. Napój który otrzymujemy podczas tego procesu ma konsystencje papki, a także jest zaskakująco pożywny, choć mętny i niezbyt dobry, ale zawiera już alkohol.
Nie jest to pewne, czy pierwsi ludzie umiejący upiec chleb znali również piwo. Jednak zgodnie ze źródłami historycznymi chleb do przygotowania piwa wykorzystywali już starożytni Sumerowie. Jest to pierwsza cywilizacja, która odnotowała namacalnie za pomocą „dokumentów” produkcje piwa. Całkiem możliwe, że piwo powstawało również przed czasami Sumerów jednakże wcześniejsi ludzie nie dokumentowali procesu piwowarstwa.

O browarnictwo możemy podejrzewać także Indian, którzy to zgodnie z tradycją ustną która przetrwała do dnia dzisiejszego od wieków wytwarzają piwo używając do tego celu śliny. Przykładem może być chicha wytwarzany z kukurydzy przez rdzennych amerykanów z rejonu Andów i Ameryki Środkowej.
Piwo współczesne i nowożytne
Aż do późnych lat osiemnastego wieku technologia wytwarzania piwa i browarnictwa zmieniają się w niewielkim stopniu, a samo piwowarstwo jak każda inna gałąź produkcji przeżywa wzloty i upadki. W osiemnastym wieku narodził się słynny gatunek piwa koźlak. Natomiast w roku 1730 przełomowym odkryciem okazał się wynalazek taki jak termometr alkoholowy, pomocne były także badania ówczesnych uczonych którzy to dowiedli, że ilość cukru zużyta do fermentacji jest równa ilości wytworzonego gazu i alkoholu.